Swipe to the left

Zelí jako vitamínová bomba

Tisk
Zelí jako vitamínová bomba
By Martin Dlouhý před 2 rokem(y) 1315 zobrazení Žádné komentáře

Slovo vitamíny je asi nejčastěji skloňovaným slovem v oblasti správné výživy zvláště na podzim a v zimních měsících. Jedním z mála produktů, které můžeme konzumovat čerstvé téměř až do zámrazu je zelí.

V současné době není mnoho zahrádkářů, kteří se pustí do jeho vlastnoručního pěstování. Mnohé z těch, kteří to provozují, neodradí ani občasný neúspěch. Vlastní zelí prostě nemá chybu. Jeho odrůdy se dělí podle doby sklizně na velmi rané, středně rané, rané, polopozdní a pozdní. Čím dříve vypěstované, tím je hlávka měkčí a tím je nutno ji co nejdříve spotřebovat. K uložení na delší dobu jsou vhodné hlavně naposledy jmenované. Při teplotě těsně nad nulou vydrží v chladných místnostech bez problémů uloženy až do konce ledna.

Podzimní příprava záhonu zahrnuje kvalitní zrytí, doplnění kompostu nebo chlévské mravy a také povápnění. Hodnota pH by měla být cca 6-7.

Co se týče zpracování naposledy sklizených hlávek, můžeme je využít ke konzumaci, ale většinou je nakládáme na jeho pozdější spotřebu. Mnoho spotřebitelů, kteří si chtějí uložit větší množství zelí, používá keramické sudy nebo hrnce. Jde to ale i jinak. Postačí nám k tomu menší či větší zavařovací sklenice s víčky.

Celý proces začíná tím, že pokud jsou poškozené, odstraníme vnější listy a vyřízneme košťály. Pokud nemáme krouhací zařízení, hlávku nahrubo nastrouháme, případně nakrájíme nožem. Přidáme sůl, kmín, nakrájenou cibuli a podle chuti třeba nastrouhaná jablka. Dobře promícháme ve větší nádobě a namačkáme. Můžeme použít např. dřevěnou kvedlačku nebo třeba jen ruku. Necháme pár hodin stát v teple a pak jím naplníme sklenice, zavíčkujeme a necháme kvasit v místnosti s teplotou cca 20°C. Jeho konzumace nám dodává hlavně vitamín C, dále A, B, E, snižuje cholesterol a prospívá našim střevům.

Posted in: Trendy a novinky