Swipe to the left

Vše, co jste (ne)věděli o červené řepě

Tisk
Vše, co jste (ne)věděli o červené řepě
By Martin Dlouhý před 2 rokem(y) 1638 zobrazení Žádné komentáře

Zahrádkáři si mohou vybrat z mnoha odrůd, které se liší jak tvarem, barvou vnější, což jsou téměř vždy odstíny červené, ale hlavně barvou dužiny. Ta bývá většinou rudé barvy, ale může být i oranžová, žlutá, bílá nebo může být při řezu i střídavě červená a bílá.

Samotná rostlina je poměrně bezproblémová a na svých záhonech si ji může vypěstovat každý. Ideální půda pro ni je mírně zásaditá s dostatkem živin. Dobře odolává náporům chorob a škůdců. Jako některé další druhy kořenové zeleniny by kvůli ukládání dusičnanů v kořenech její růst neměl být podporován čerstvým organickým hnojem.

S výsadbou začínáme většinou koncem dubna a začátkem května. Semena vkládáme do hloubky 3 až 4 cm, od sebe asi 10 cm. Řádek od řádku by měl být vzdálen asi 30 cm. Přílišné slunce nevadí, zaléváme však přiměřeně, více samozřejmě v dlouhotrvajícím suchém období. Během růstu pak ze záhonu odstraňujeme plevel a půdu kypříme.

Doba sklizně se u jednotlivých odrůd liší a to po 60 až 140 dnech od zasazení plodiny. Možno ji ponechat růst i déle, třeba až do prvních mrazíků, avšak bulvy ztrácejí svou pravou chuť a mohou též dřevnatět, což by se nám jistě nelíbilo. Správný termín sklizně můžeme odhadnout tím, že ke konci vegetačního období jeden kus vytáhneme a jeho chuť vyzkoušíme.

Pokud se rozhodneme pro sklizeň, měli bychom vykopat řepu i s kořenem a dbát přitom, abychom ji zbytečně nepoškodili. Chceme-li ji dlouhodobě skladovat, měli bychom listy několik centimetrů nad bulvou odkroutit a zpomalit tím proces vysychání. Uskladnění by mělo být v chladné, nikoli mrazivé místnosti. Bude-li to v písku, je uskladnění téměř dokonalé.

Posted in: Trendy a novinky